RUBIDOR beschikt over een ruim gamma aan rubber­kwa­li­teiten, maar welke kwali­teit dien je wanneer te gebruiken?

15.07.2022
Celrubber stukken

Bij RUBIDOR specialiseren we ons in het maken van rubberproducten, naast het spuitgieten van kunststof op maat. Door onze grote stock aan rubberproducten, kunnen we diverse industrieën en sectoren helpen met een grote diversiteit aan toepassingen. Hierbij dient er telkens rekening gehouden te worden met de omgeving, om de juiste rubberkwaliteit te gaan bepalen en aan welke eisen het rubber zich zou moeten voldoen. Hieronder alvast een greep uit ons assortiment:

SBR (Styreen Butadieen Rubber)

Eerst en vooral starten we met de veelgevraagde rubberkwaliteit SBR. Deze toepassing wordt vaak gebruikt in de industrie, dit omwille van zijn goede elastische en mechanische eigenschappen. Het temperatuurbereik van SBR ligt tussen de -20°C en de +70°C. Andere belangrijke eigenschappen van dit rubber:

 • Goede slijtageweerstand
 • Lange levensduur
 • Matige weersbestendigheid
 • Niet geschikt in gebruik met geconcentreerde zuren

EPDM (Ethyleen Propyleen Rubber)

EPDM is een synthetische rubber die zeer bekend staat om zijn hoge weerstand tegen ozon, warmte, veroudering en vele chemicaliën. Dit rubber heeft een zeer goede weersbestendigheid en is uitermate geschikt voor gebruik buiten. Het temperatuurbereik van EPDM ligt tussen de -25°C tot +100°C. Andere belangrijke eigenschappen die verbonden zijn aan deze rubberkwaliteit:

 • Bestand tegen hydraulische vloeistoffen, ozon, glycol en uv-straling
 • Water en stoom vormen geen problemen voor EPDM
 • Niet geschikt in combinatie met olie, vetten, brandstoffen en smeermiddelen

CR/Neopreen (Chloropreen Rubber)

De CR/Neopreen rubber heeft een betere chemische bestendigheid dan de SBR-rubber. Deze rubberkwaliteit heeft naast goede elastische en mechanische eigenschappen een betere weer-, warmte- en ozonbestendigheid. Het temperatuurbereik van deze rubber ligt tussen de -20 en +80°C. Andere eigenschappen verbonden aan CR/Neopreen:

 • Redelijk bestand tegen vuur en olie
 • Goed bestand tegen water, ozon en propaan (gas)
 • Verliest flexibiliteit bij lage temperaturen
 • Niet geschikt in combinatie met benzine, diesel en kerosine

NBR (Nitril Butadieen Rubber)

Ook beschikt RUBIDOR over de kwaliteit NBR, die beter gekend is onder de naam Nitril. Deze synthetische rubber heeft een goede bestendigheid tegen water, vetten en oliën. Het temperatuurbereik ligt tussen de -30°C en +90°C. Tot slot is de NBR-rubber matig bestand tegen weer, ozon en UV.

NR (Natuur Rubber)

Natuurruber of Para rubber is een zachte en zeer elastisch rubber en staat bekend om zijn mechanische eigenschappen zoals zacht, slijtvastheid, elasticiteit en veerkrachtigheid. Dit rubber is het meeste van toepassing in omgevingen waar het materiaal wordt blootgesteld aan wrijving. Het temperatuurbereik van Para rubber ligt tussen de -25°C en +80°C en kan gemakkelijk tegen koude en slechte weersomstandigheden. Tot slot is deze natuurrubber geen probleem in combinatie met basen, zuren en zouten.

FPM/Viton (Fluorcarbon Rubber)

FPM of Viton ook wel fluorcarbon rubber genoemd, dit rubber is goed resistent tegen vele chemicaliën en de meest geconcentreerde logen en zuren. Dit rubber kan toegepast tot hoge temperaturen tot wel 200 graden Celsius. Bij lage temperaturen is dit rubber minder geschikt. Het temperatuurbereik van Viton ligt tussen de -14°C tot wel +250°C.

Hypalon/ CSM (Chlorosulfonated Polyethyleen Rubber)

De Hypalon rubber is uitermate geschikt voor toepassingen waar weer, ozon, zuren en water voorkomen. Daarnaast heeft dit rubber goede vlamdovende en vlambestendigde eigenschappen. Het temperatuurbereik van Hypalon ligt tussen de -20°C en de +120°C.

Siliconen rubber (MPQ)

Als laatste beschikken we ook in ons gamma over de Silicone rubber, die een uitstekende weerstand heeft tegen extreem hoge temperaturen. Dit rubber kan toegepast tot hoge temperaturen tot wel 200 graden Celsius. Het temperatuurbereik van de silicone rubber ligt tussen de -60°C en +220°C. Andere belangrijke eigenschappen verbonden aan dit rubber:

 • Goede weerstand tegen zonlicht, zuurstof, ozon en groot aanbod aan gassen.
 • Elektrische isolerende eigenschap
 • Waterafstotend
 • Minder bestand op gebied van trek- en sheursterkte, slijtage- en stoomweerstand